ZADBAJ O SWOJĄ SKÓRĘ I CIAŁO.

Temat: co to takiego?
co to takiego?
Bardzo dziękuję za informacje.Trochę mnie niepokoi to co pani napisała,
ponieważ ja jem samo ciemne pieczywo więc muszę wprowadzić radykalne zmiany w
jadłospisie.Czy przekwaszone produkty mleczne to np jogurty?Bo ich też jem
dużo..Dolegliwości bólowych nie mam, biegunek również nie.Mój wynik badań
hormonalnych: Amylase 65 U/L.Czy to świadczy o zapaleniu trzustki?Również
pozdrawiam i bardzo się cieszę że istnieje taka strona internetowa.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,765,42057829,42057829,co_to_takiego_.html



Temat: żywieniowa histeria po zapaleniu trzustki
Witam

Ponad miesiąc temu przeszłam ostre zapalenie trzustki wywołane
kamieniami w pęcherzyku żółciowym.
Zapalenie wyleczono w szpitalu, teraz czekam na operację usunięcia
pęcherzyka, która będzie w lutym.
Właściwie czuje sie dobrze ale mam problem z jedzeniem.
Ponieważ mam wrażenie jakbym chodziła z bombą zegarową (raz kamienie
spowodowały OZT, mogą spowodować jeszcze raz) jem bardzo mało a
jadłospis jest niezwykle ubogi.

Ogólnie żyję na suchych grzankach, chudym nabiale (mleko, twaróg, jogurt
- wszystko 0% tłuszczu), gotowanych warzywach, owoce jem tylko w postaci
przecierów dla niemowlaków. Nie jem jajek, czasami gotowany drób w
ilościach śladowych. Surowe warzywa sporadycznie.
Boję się jeść cokolwiek tłustego, ciężkostrawnego, wzdymającego.
Pochłaniam dziennie jakieś 800, w porywach 1000 kcal a w ulotce ze
szpitala mam napisane że powinno być tego 2tys.
Lekarz ostrzegał mnie, że zafunduję sobie awitaminozę bo wiele witamin
przyswaja się tylko w obecności tłuszczu.
Mam też za niską hemoglobinę - 10,6 (nie miałam kiedy mnie wypuszczali
ze szpitala).
Po przejściu OZT strach przed kolejnym takim incydentem jest silniejszy
niż wszystko inne.

Lekarz w przychodni nie ma dla mnie czasu żeby ustalić jadłospis a ja
działam po omacku.

Co mogę bezpiecznie jeść żeby nie sprowokować kolejnego zapalenia a
jednocześnie nie wpędzić się w chorobę?

Czy pół łyżeczki masła dodane do jarzynowej zupy to dużo?
Łyżka oliwy w surówce?
Czy mogę np zjeść pierogi z truskawkami z chudym jogurtem zamiast śmietany?
Czy mogę jeść cytrusy, kapustę kiszoną (wit. C)?

Gdzie tak naprawdę czai sie ten tłuszcz który jest moim wrogiem?
Czy naleśnik smażony na patelni "maźniętej" oliwą jest tłusty?
Czy porządna szynka dojrzewająca (taka co to z kg mięsa zostaje 60 dag),
jak odrzucę tłuszczyk to jest chuda wędlina?
Tzw. wędliny drobiowe zawsze mnie odrzucały samym zapachem, a teraz przy
braku apetytu są jeszcze mniej ponętne.
Czy poza gotowanym mogę jeść np. pieczony drób?
Do każdego posiłku biorę Kreon (pankreatyna) bo tak każe lekarz - czy to
mnie przed czymś chroni?

Zaczynam się sama wpędzać w paranoję.
Jestem całkiem skołowana, schudłam 8 kg w 3 tygodnie i waga dalej jedzie
w dół. Niedługo zniknie problem nadwagi ale boję się że pojawią się inne
w zastępstwie.
Jeszcze 3 miesiące do operacji, dość czasu żeby zapracować na jakąś
chorobę z niedożywienia. Na razie zrobiły mi się zajady w kącikach ust.
Co będzie następne?
Pomocy...

Magda


Źródło: topranking.pl/1851/zywieniowa,histeria,po,zapaleniu,trzustki.php


Temat: Zapalenie trzustki
Zapalenie trzustki
Co można przy tym jeść? Moja mama to właśnie ma, i mniej więcej wiemy że zero
smażonych, tłuszczu... Ale w praktyce?
Może ktoś podałby jakiś jadłospis, to jak sobie z tym radzi?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,32980819,32980819,Zapalenie_trzustki.html


Temat: Czy mleko szkodzi?
Zgadzam sie z Toba Mario.
Rowniez moj maz przez wiele lat mial alergie, cierpial na katar sienny. Lalo mu
sie z nosa na okraglo. Do czasu jak pewenego dnia wykluczyl ze swego jadlospisu
mleko i biale sery.Sery zolte toleruje w malych ilosciach i je, bo bardzo lubi.

Zauwazmy ze w przyrodzie zadne ssaki nie odzywiaja sie mlekiem w zyciu doroslym.
Kotom mleko daje czlowiek, a obecnie produkuje sie dla nich konserwy miesne!
Okazuje sie ze w organizmie doroslego czlowieka zanika w mniejszym lub wiekszym
stopniu produkcja enzymu laktazy, potrzebnej do trawienia mleka.Stosunkowo
najlepiej toleruja nabial ludzie z grupa krwi B.
Czterokrotnie wyzsza zawartosc bialka i duzo wyzszy udzial fosforu do wapnia w
mleku krowim tez utrudnia trawienie.Duzo lepsze proporcje ma mleko kozie i jest
duzo lepiej tolerowane.
Mimo tych ograniczen mleko mogloby byc wartosciowym skladnikiem naszych diet
gdyby niestety nie pasteryzacja, a wlasciwie najczesciej sterylizacja.Dochodzi
do tego jeszcze coraz wieksza ilosc antybiotykow w mleku (stosowanych
zapobiegawczo p/zapaleniu wymion oraz hormonow (zwiekszajacych produkcje mleka).
Farmerzy juz dawno zauwazyli,ze cieleta karmione mlekiem pasteryzowanym
zaczynaja chorowac i padaja po kilku tygodnich/miesiacach.Robione tez na ten
temat badania potwierdzajace te spostrzezenia.
W czasie pasteryzacji, a tym bardziej sterylizacji temperatura zabija nie nie
tylko bakterie, ale unieczynnia enzymy, witaminy A,D,E,B6,B12,
przeciwciala,oraz zmienia strukture bialek. Mleko calkowicie przestaje byc
wartosciowyn skladnikiem pozywienia. Jego skladniki nie moga byc dobrze
strawione i wchloniete.
Nastepstwem konsumpcji duzej ilosci nabialu sa egzemy i inne alergie,
astma,zwiekszone wydzielanie sluzu, zapalenia uszu zwlaszcza u dzieci,wzdecia,
artretyzm,problemy kobiece, nadmierne obciazenie trzustki i watroby.
Ja rowniez przestalam uzywac nabial z wyjatkiem niewielkich ilosci
ekologicznego jogurtu z aktywna flora bakteryjna oraz malej ilosci serow
zoltych.

Poz



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,15849660,15849660,Czy_mleko_szkodzi_.html


Temat: Jak wyszczuplić talię
Ciasno w talii ?
Ciasno w talii

Wzdęcia należą do grupy najczęstszych dolegliwości przewodu pokarmowego,
niekiedy towarzyszą im skurcze jelit lub bolesne kolki.

Zdarza się, że czujemy się tak, jakby nagle w talii przybyło nam kilka
centymetrów. Jest to znak, że w jelitach nazbierały się duże ilości gazów.
Innym objawem tej przykrej dolegliwości są tzw. wiatry. Pierwszy objaw bywa
dokuczliwy, czasem bolesny, drugi zaś bardzo kłopotliwy dla pacjenta.

Do prawidłowego przebiegu trawienia konieczny jest sprawny transport pokarmu.
Jeśli przesuwa się on zbyt szybko, nie jest dokładnie trawiony. Efektem tego
zaburzenia są biegunki oraz bolesne skurcze jelit. Natomiast zbyt wolne tempo
powoduje jego fermentację. W wyniku tego procesu wytwarzane są w jelicie
rozdymające gazy. Odczuwamy wówczas bolesne wzdęcia i zaparcia.

Powietrze, cola i fasola

Przyczyną gromadzenia się gazów jelitowych może też być połykanie nadmiaru
powietrza podczas szybkiego jedzenia, picia i rozmowy w czasie posiłku. Zalega
ono wówczas w żołądku, skąd wydala-ne jest na zewnątrz w formie odbijania. Mimo
to część powietrza przechodzi do jelit.

Powodem wzdęć może też być picie napojów gazowanych (np. coca-coli), brak w
jelicie dostatecznej ilości laktazy, enzymu trawiącego laktozę, obecną w
wypijanym mleku lub produktach mlecznych (z wyjątkiem jogurtu). Laktoza ulega
wówczas fermentacji, połączonej ze wzrostem ciśnienia gazów w niektórych
segmentach jelita.

Podobny objaw wywołują niestrawione resztki niektórych pokarmów zalegające w
jelicie grubym. Najbardziej "niebezpieczne" są: fasola, groch, kapusta,
kalafior, brukselka, cebula, chleb razowy, czosnek.

Jak sobie pomóc?

Dolegliwości trawienne związane z obecnością gazów są uciążliwe i nieraz trudne
do leczenia. Pacjenci oprócz uczucia wzdęcia skarżą się na odbijanie, czkawkę
oraz odchodzenie gazów, często cuchnących, co bywa niezwykle krępujące.

By złagodzić przykre dolegliwości, należy:

przestrzegać diety, zrezygnować z pokarmów rozdymających;
posiłki spożywać powoli, bez pośpiechu, dokładnie żując jak krowa;
unikać czynności powodujących połykanie powietrza (rozmowa przy jedzeniu,
ssanie twardych cukierków, żucie gumy);
wykluczyć picie napojów gazowanych, szczególnie słodkich, a także piwa i
słodkiego mleka;

położyć się z ciepłym okładem na brzuchu. Ciepło działa rozkurczowo na mięśnie
jelit, dzięki czemu gazy szybciej się wydalają (najlepszy jest termofor
owinięty w ręcznik);

wypić ciepłą herbatkę ziołową zaparzoną z łyżeczki kminku, kopru włoskiego,
mięty pieprzowej lub anyżku (zalać zioło szklanką gorącej wody i odstawić na 15
minut do naciągnięcia). Można też sporządzić napar z mieszanki tych ziół z
dodatkiem łyżeczki kozłka lekarskiego (waleriany). Mieszanka ta działa nie
tylko rozkurczowo, ale też uspokajająco;

przyprawiać ciężko strawne potrawy znanymi w medycynie ludowej środkami
rozkurczowymi, imbirem, kminkiem, majerankiem, miętą, owocami jałowca;

spróbować wypić mały kieliszek nalewki ziołowej, np. anyżówki (jeśli mamy
zupełnie zdrowe serce i wątrobę);

wypić 30 kropli miętowych lub żołądkowych rozpuszczonych w kieliszku ciepłej
wody;

wykonać kilka ćwiczeń relaksacyjnych, np. rozluźnianie mięśni brzucha,
połączone ze spokojnymi, długimi wdechami i wydechami. Są szczególnie wskazane,
gdy wzdęcia występują na podłożu nerwicowym;

unikać zdenerwowania, pośpiechu, nadmiernego wysiłku.
Pacjenci cierpiący na tę dolegliwość mogą też przyjmować wiele leków
zapobiegających i łagodzących wzdęcia. Ich rodzaj zależy jednak od przyczyny
schorzenia. Dlatego lepiej, aby zapisał je lekarz.


Kiedy do lekarza?


Jeśli wzdęcia zdarzają się sporadycznie, są związane ze zmianą diety,
szczególnie gdy do jadłospisu wprowadzimy błonnik, a białe pieczywo zastąpimy
pełnoziarnistym, zaczniemy jeść surowe owoce lub warzywa, nie ma powodu do
niepokoju.

Żołądek musi przystosować się do nowej diety.

Jeśli jednak wzdęcia nie ustępują po zastosowaniu domowych środków, są
uporczywe, połączone z bólami, kurczami, biegunką lub zaparciami, brakiem
apetytu, podwyższoną temperaturą, obrzękami stóp i podudzi, należy zgłosić się
natychmiast do lekarza. Może to być sygnałem chorób wątroby, trzustki,
zapalenia nerek, niewydolności krążenia.







Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,342,6305223,6305223,Jak_wyszczuplic_talie.html